Szilveszteri és újévi hiedelmek – 5 gasztrobabona, amelyekhez tartjuk magunkat

Ki bízná a véletlenre, hogy mi kerül az ünnepi asztalra szilveszterkor és újév napján. Jöjjenek, és hozzanak szerencsét és bőséget a legismertebb gasztrobabonák.

Nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter és az új esztendő első napja is bővelkedik olyan babonákban, hogy mit együnk és mit ne, hogy a következő 365 napban mellénk pártoljon a szerencse és a gazdagság. Lássunk most ezekből a gasztrobabonákból néhányat!

Mit együnk és mit kerüljünk újév napján?

  1. Hal: az első tiltólistás állat a hal, amiről úgy tartják, ha újév napján a tányérunkra kerül, elúszik vele a szerencse. Rákot sem érdemes aznap enni, mert azok visszafelé haladnak, ami szintén nem kedvez sem a szerencsének, sem a gyarapodásnak.
  2. Baromfi: Csirkét sem szabad enni január elsején, mert elkaparja a szerencsét. A pulyka pedig mérges természete miatt összezördülést, családi perpatvart kelthet. Bár az évkezdés sem a halnak, sem a baromfinak nem kedvez, szilveszterkor bátran fogyaszthatjuk ezeket is, mivel a hallal elúsznak az óév gondjai, a baromfi pedig elrepül velük. Így a következő esztendőre már nem visszük át magunkkal ezeket.
  3. Sertés: A fentiek helyett kerüljön az asztalra malacsült vagy sertésvirsli, ami a gasztrobabonák szerint sokkal inkább kedvez a szerencsének. Ennek több oka is lehet: egyesek szerint a malacok orra előre mutat, mások szerint viszont, mivel a malacok mindent kitúrnak a földből, a szerencsét is kitúrják. Fogyasszuk a fülét, farkát, körmeit, csülkeit, mert azok hozzák el a legtöbb szerencsét.
Szilveszteri és újévi hiedelmek – 5 gasztrobabona, amelyekhez tartjuk magunkat
  1. Lencse: Érdemes az évet egy finom lencselevessel vagy lencsefőzelékkel indítani, mert nemcsak finom, hanem a sok kis kerek lencsétől úgy tartják, pénz is áll a házhoz.
  2. Rétes: Régen úgy tartották, nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem az életet és a boldogságot is. Illetve, ha a rétesben sok a töltelék, az boldogságot jelez előre a következő időszakra.

Bármi lesz is az ünnepi menü, egy biztos: a babona szerint érdemes teli hűtővel és kamrával várni az új esztendőt, hogy akkor se szenvedjünk hiányt semmiben. Az otthoni polcok és éléskamra feltöltéséhez is minden beszerezhetnek a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. boltjaiban, ahogy az óévi és szilveszteri fogások elkészítéséhez is.