Tippek, hogy könnyebb és tartósabb legyen az életmódváltás

A csak ideig-óráig működő gyorsdiéták helyett egészségtudatosabb döntés az életmódváltás: lássuk, ez hogyan lehet sikeres.

Az új esztendő beköszöntével többségünk megfogadja, hogy végre örökre búcsút int a pluszkilóknak. Ennek érdekében sokan kezdenek valamilyen diétába, mások viszont annyiszor csalódtak már a gyors eredménnyel kecsegtető, de aztán többnyire csak még több extra súlyt eredményező fogyókúrákban, hogy nem is tudják, igazából mibe kezdjenek és hogyan. Nekik – és nagyjából bárkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni – segíthet az életmódváltás, ami kellő elhatározással és kitartással segíthet átformálni a testünket és összességében sokkal egészségesebben élni.

Ez viszont nem megy egyik napról a másikra. Sőt, ha a diétákat rövidtávfutáshoz hasonlítjuk, az életmódváltás a Spartathlon – legalábbis eleinte szinte biztosan így érezzük majd. Szerencsére van néhány trükk és tipp, amelyeket érdemes bevetni, hogy könnyebben vegyük a kihívásokat, kitartsunk a célunk mellett, és sikeres életmódváltókká válhassunk – ezekből válogattuk most össze a szerintünk leghatékonyabbakat.

Lakjunk jól, de nem mindegy, mivel

Ne az éhezést és a lemondást gyakoroljuk, mert ezek az életmódváltás ellenségei. Inkább alakítsunk ki és tartsunk meg egy étkezési ritmust, ami napi 5-6 kis étkezésből áll. Ne hagyjuk ki a tízórait, főleg, ha tudjuk, hogy később fogunk ebédelni, mert akkor szinte biztosan nem fogunk tudni odafigyelni sem a mennyiségekre, sem arra, mit eszünk.

Pedig a „mit eszünk?” az életmódváltás egyik kulcskérdése. A szakemberek azt javasolják, hogy aszerint próbáljuk mindig összeállítani a tányérunk vagy uzsonnásdobozunk tartalmát, hogy milyen ételcsoportokra van szükségünk. Nem hiányozhatnak a jó minőségű fehérjék a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek és olajok (például dió, olíva- vagy lenmagolaj), és az összetett szénhidrátokat se hagyjuk ki: jöhetnek a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű pékáru. Ezen kívül igyunk minimum napi 2-3 liter vizet vagy cukormentes teát.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a hangsúly nem a lemondáson van, hanem a minőségi cseréken. Érdemes először a fehér liszt és a kristálycukor helyett egészségesebb alternatívákra váltani. Szerencsére ma már nagyon finom reform élelmiszereket is lehet kapni, amelyekkel érdemes próbálkozni, mert finom és tápláló ételeket tudunk az asztalra tenni. Így nem a lemondáson lesz a fókusz, hanem azon, milyen egészséges ételekkel tápláljuk a testünket.

Tippek, hogy könnyebb és tartósabb legyen az életmódváltás

A sikeres életmódváltás másik alappillére, a mozgás

A megfelelő étkezés mellett a mozgást sem szabad elfelejteni. Sokan azzal rontják el, hogy a karácsonyra kapott kondibérlettel egyből heti ötször akarnak lejárni a terembe, de ezek a próbálkozások többnyire az első komoly izomláz után elhalnak. A jelszó legyen itt is inkább a fokozatosság. Eleinte érdemes többet sétálni, kisebb távokra gyalog vagy (szép idő esetén) biciklivel indulni a kocsi helyett. Aztán szép fokozatosan növelhetjük a gyakoriságot, illetve az intenzitást, és átválthatunk kocogásra, de persze, semmi sem kötelező. Lehet, hogy valaki a táncban találja meg azt a mozgásformát, amit szeret, más viszont mégis visszamegy az edzőterembe, és végül ráérez.

A lényeg, hogy merjünk kísérletezni, próbáljunk ki új sportokat, és ha valami nem megy, ne legyünk túl szigorúak magunkkal. Inkább tekintsünk úgy a dologra, hogy egy adott módszerrel nem sikerült, de érdemes tovább próbálkozni – egészségünk meghálálja!

Út közben

A hétköznapokon felépített mozgás- és étkezési rutin sokaknál akkor borul meg, ha ki kell mozdulniuk. Legyen szó kisebb kiruccanásról vagy hosszabb utazásról, segíthet, ha előre tervezünk, hogy mit fogunk enni, és csomagolunk magunknak. A táskánkban mindig legyen egészséges nasi és egy üveg víz, ami megóv minket a hirtelen jött – többnyire egészségtelen – döntésektől.

Életmódváltásunk lelki oldaláról se feledkezzünk el: az étkezési naplón túl elkezdhetünk „sima” naplót is vezetni, amiben dokumentálhatjuk a haladásunkat. Feljegyezhetjük, hogy érezzük magunkat, mi jelent nehézséget vagy örömöt, sikerélményt. Érdemes a közösségi médiában is csatlakozni néhány olyan csoporthoz, ahol számunkra hasznos tapasztalatokról olvashatunk, és megerősítést kaphatunk, hogy jó úton vagyunk a céljaink felé.

Sikeres életmódváltás: a minket szolgáló megoldások

És végül, de nem utolsósorban figyelmeztessük magunkat nap mint nap, hogy az életmódváltás egy hosszú utazás, melynek során folyamatosan tanulunk – önmagunkról, az élelmiszerekről, a környezetünkről, és így tovább.

Valószínűleg lesznek helyzetek, amikor úgy érezzük, segítségre lenne szükségünk, amit tanuljunk meg elfogadni. És keressük azokat a megoldásokat, amelyeket minket szolgálnak, például azokat az alapanyagokat, amelyeket könnyen beszerezhetünk, és lesz időnk elkészíteni. Ezekért érdemes a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. boltjaiba is benézni, és széles választékunkból mindent egy helyen a bevásárlókosárba tenni.