A legnépszerűbb húsvéti hagyományok Magyarországon

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep, melyhez számos tradíció kapcsolódik: már soroljuk is, melyek itthon a legnépszerűbb húsvéti hagyományok.

Akár vallási ünnepként, akár egy különleges hosszú hétvégeként tekintünk rá, egy biztos: számos olyan tradíció lengi körül a húsvétot, amelyet sokan kedvelnek és szívesen tartanak. Lássuk, melyek a legnépszerűbb húsvéti hagyományok Magyarországon, és mit érdemes tudni ezekről dióhéjban.

Melyek hazánk legnépszerűbb húsvéti hagyományai?

  1. Locsolkodás: a külföldieknek ijesztő, nálunk viszont mindenfelé elterjedt a locsolkodás, aminek eredetére több magyarázat is van. Az egyik, hogy a legenda szerint Jeruzsálemben a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni. A másik pedig a megtisztuláshoz, illetve a termékenységhez kötődik. Bármelyikben hiszünk is, magát a locsolást is többféleképpen lehet véghez vinni: kölnivel és locsolóverssel, illetve a hagyományos, kevésbé kíméletes módszernél maradva vödörrel, esetleg szódásszifonnal.
  2. Tojásdíszítés: A lányok hímes tojással köszönik meg a fiúknak a locsolást, melynek köszönhetően nem hervadnak el a következő esztendő során sem. A tojásdíszítésnek számos módja ismert: lehet festeni (akár tojásfestékkel, akár termények, például vöröshagyma héjának vízbe áztatásával), de más technikával, például karcolással, hímezéssel, patkolással vagy írással is készülhet.
  3. Játékok: Főként a gyerekes családok körében népszerű a tojáskeresés, illetve csokik, kisebb ajándékok elrejtése, amelyeket húsvét hétfőn kell megkeresnie a kicsiknek. Az nyer, aki a legtöbb tojást, finomságot, apró ajándékot gyűjti a kosarába. Sokan ismerik a tojásgurítást is, aminek lényege, hogy egy dombtetőről kell tojásokat legurítani, amelyeket a lent várakozók összegyűjtenek. Az nyer, akinek a legtöbb kerül a kosárkájába.

A legnépszerűbb húsvéti hagyományok betartásához szükség lehet néhány dologra, amelyeket érdemes időben összeírni, és még az ünnep előtti időszakban beszerezni. A legjobb persze, ha mindent egy helyen lehet megtalálni, mint a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben, ahol ráadásul barátságos kiszolgálással, elérhető árakkal és húsvéti nyereményjátékkal is várjuk Vásárlóinkat!