Elkezdődött a kertész-szezon

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, és mivel már az éjszakák sem hidegek, ideje elkezdeni a kerti munkákat. Mondjuk és mutatjuk, mivel érdemes kezdeni a veteményezést.

Bár már február végén beköszöntött a megszokottnál enyhébb idő, még hetekig óvatosak voltunk azzal, hogy vajon itt van-e már a tavasz, vagy az átmeneti napsütés és 15 fok után még kemény fagyok jöhetnek. Most viszont már megkérdőjelezhetetlen, hogy ideért a kikelet, és mivel már az éjszakák sem túl hidegek, el lehet kezdeni a kerti munkákat, például a veteményezést.

Mit érdemes először elvetni?

Miután ellenőriztük, hogy a talaj elég porhanyós, a hideget jól tűrő zöldségekkel kezdjünk. Ilyen például a zöldborsó, a retek, a petrezselyem, a sárgarépa, a sóska vagy a spenót. Ezeket követhetik a saláta- és káposztafélék, a mángold, a cékla, a hagyma és a fokhagyma.

Április közepén vessük el a cukkini- és uborkamagokat, na meg a csemegekukoricát, míg a melegigényesebb paradicsommal és babfajtákkal akár április végéig is várhatunk. Vannak olyan növények is, amelyeket inkább májusban, a fagyosszentek elmúltával kezdjünk termeszteni, mint a paprika, a padlizsán, a dinnye vagy a zeller.

Milyen előnyei lehetnek a kertészkedésnek az egészségünkre nézve?

Aki rendszeresen kertészkedik, biztosan észrevette már, hogy amint kezébe veszi a kapát, a metszőollót vagy a gereblyét, a stressz sötét felhőit mintha elfújták volna a feje felől. A tudósok szerint is van ebben valami, ugyanis aki rendszeresen kertészkedik, annak javulhat a hangulata, a közérzete, sőt, akár a depresszióra való hajlam is csökkenhet.

Emellett testmozgásnak is kiváló: egyórányi kertészkedéssel akár 330 kalóriát is elégethetünk, így jót teszünk többek közt szív- és érrendszerünknek, vércukorszintünknek és nem utolsósorban alakunknak is.

Nem szeretnénk nagy szavakat használni, de végső soron a kerti munka a hosszú élet egyik titka is lehet, legalábbis ha megnézzük, mivel töltik idejüket a hosszú életükről ismert kék zónák lakói, azt fogjuk látni, hogy a legtöbbjük hobbija a kertészkedés. És ez nem lehet véletlen! Ausztrál kutatók pedig azt is megállapították, hogy azoknál a hatvanas éveikben járó embereknél, akik aktívan kertészkednek, a demencia kialakulásának kockázata 36 százalékkal kevesebb volt.

A kerti munkát életkortól függetlenül elkezdheti bárki, aki szívesen termelne némi friss zöldséget a családi asztalra. Nagy kert sem feltétlen kell hozzá, elég lehet pár balkonláda is. Már csak az a kérdés, milyen vetőmagokat szerezzenek be? A GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. boltjaiban széles választékban találhatják meg kedvenceiket, mezőgazdasági áruházunkban pedig szinte minden eszközt beszerezhetnek, ami a tavaszi kertészkedéshez kell.