A tavasz 4 jótékony hatása az egészségünkre

Ha elmúlik a tél, a kedvünk is jobb. De nem ez a tavasz egyetlen jótékony hatása az egészségünkre nézve: fussuk most át a legfontosabbakat.

A téli szürkeség után megérkezett végre a friss, illatos, napfényes kikelet, amely nemcsak öltözködésünkön változtat, hanem testünkre-lelkünkre nézve is számos előnnyel jár. Lássuk, melyek a tavasz jótékony hatásai az egészségünkre nézve.

A napfény íze

Itt most nem a nagy sikerű mozifilmre gondolunk, hanem arra, hogy a napsütést mennyire érdemes magunkba szívni, „ízlelgetni” tavasszal. Ugyanis egyrészt jó hatással van a lelkiállapotunkra, másrészt pedig segíthet több D-vitaminhoz jutni, ami támogatja immunrendszerünket és egészségünket.

A változások ideje

Tavasszal sokan kezdenek életmódváltásba, amivel együtt jár az egészségesebb, tudatosabb táplálkozás – akár a reform élelmiszerek megkóstolása, kipróbálása – és a rendszeres mozgás is. De ha nem is váltunk életmódot, „csak” jobban odafigyelünk arra, mit eszünk (és mennyit), illetve több mozgást iktatunk be a napjainkba, már sokat tettünk a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséért. Ilyen például a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy a magas vérnyomás.

Levegőt!

Télen sokan el sem tudják képzelni, hogy bármit csináljanak odakint, de ez a tavasz beköszöntével könnyen megváltozhat. És jó is, ha megváltozik, mert a friss levegő számos egészségügyi előnnyel jár: javulhat a vérkeringés, a tüdő oxigénellátása, de a fent emlegetett szív- és érrendszerre is pozitívan hat, és nem utolsósorban a stresszcsökkentésben is segíthet.

Vitaminok

A kikeletet sokan a tavaszi fáradtsággal kötik össze fejben, ezért már tél végén elkezdenek drága vitaminokat szedni, nehogy kidőljenek jó idővel járó nagyobb aktivitásban. Ezekre viszont nem feltétlenül van szükség: legalább ilyen fontos, hogy étrendünkbe beillesszük a friss tavaszi terményeket. Például a roppanós zöldségeket, mint a retek, újhagyma, spárga, borsó, zöldbab, paradicsom, uborka, amelyek ellátják szervezetünket a szükséges vitaminok, ásványi anyagok nagy részével.

A friss tavaszi zöldség a legjobb választás!

Rosttartalmuk magas, szénhidrát- és kalóriatartalmuk viszont alacsony, így a főétkezések mellett nasiként is egészség- és alakbarát alternatívákat jelentenek.

Akár a tavaszi zöldségek, akár a vitaminok, reformélelmiszerek vagy más termékek közül válogat idén tavasszal, boltjainkban mindent beszerezhet a bevásárlólistájáról. Sok szeretettel és széles termékválasztékkal várjuk kedves Vásárlóinkat!

A kerti munkát életkortól függetlenül elkezdheti bárki, aki szívesen termelne némi friss zöldséget a családi asztalra. Nagy kert sem feltétlen kell hozzá, elég lehet pár balkonláda is. Már csak az a kérdés, milyen vetőmagokat szerezzenek be? A GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. boltjaiban széles választékban találhatják meg kedvenceiket, mezőgazdasági áruházunkban pedig szinte minden eszközt beszerezhetnek, ami a tavaszi kertészkedéshez kell.