Konyhakert kisokos: a legjobb párosítások a magaságyásban

Kezdő és haladó kertészként is jól jöhet, ha áttekintjük, milyen növényeket vessünk vagy ültessünk egymás mellé, a legjobb végeredményért.

Nem kell ahhoz profi kertésznek lenni, hogy szemet szúrjon, hogy míg egyes növénypárosítások mintha kedvezőbben befolyásolnák egymás fejlődését, addig mások kifejezetten kedvezőtlenül hatnak egymásra. De a növények esetében nem annyira a szimpátia dolgozik, inkább csak az, hogy bizonyos társítások képesek megvédeni, erősíteni egymást. Lássuk, milyen párosításokban, csoportokban érdemes gondolkodni a konyhakert, illetve a magaságyás tervezése során.

Milyen növényeket vethetünk, ültethetünk egymás mellé? Ezek a legjobb párosítások

  1. Burgonya fokhagymával és kaporral: a kapor magához csalogatja a krumplibogarakat, amelyek így kevésbé pusztítják a burgonya zöld levelét. Könnyen le is lehet őket seperni egy kis pohárba. A fokhagyma pedig erős illatának köszönhetően a földben védi a krumpli gumóit.
  2. Retek és saláta fokhagymával: Az erős illatú fokhagymát a retek és a saláta őrzőjének is tekinthetjük, ugyanis segíthet természetes módon megóvni a termést a kukacokkal és csigákkal szemben.
  3. Répa és hagymafélék: Az egyik legjobb párosítás, hiszen egymást védik a kártevőktől. A hagyma aromáját nem szeretik a gyökérlegyek, a hagymalegyek pedig épp a sárgarépa jellegzetes illatát nem bírják. Win-win szituáció tehát az egymás mellett nevelgetésük.
  4. Sárgarépa és fűszernövények: A répa mellé mentát, rozmaringot, zsályát vagy más gyógynövényeket is jó ötlet nevelni, de kalkuláljuk bele, hogy az évelőket, mint a mentát vagy citromfüvet utána kiirtani sem lehet.

Természetesen a megfelelő párosítások alkalmazása csak egy a számos tényező közül, amelyek hatással lehetnek a konyhakerti zöldségek, fűszernövények szépségére és a termés mennyiségére. Sokat számít az időjárás, a csapadék mennyisége, a talaj minősége vagy az is, mennyire pusztítanak a kártevők az adott évben.

Ami pedig a legjobb párosításokat illeti, a fentiekben csak egy kis inspirációt igyekeztünk adni, néhány konkrét példával, de ezek mellett persze, érdemes próbálgatni, mi mivel működik a legjobban, ha ugyanazon a magaságyáson osztoznak – ehhez a vetőmagok széles választékát találják boltjainkban is Vásárlóink.