Ezek a legérdekesebb ballagási szokások Magyarországon

Bár a ballagás 150 éve ugyanazt jelenti, a legérdekesebb ballagási szokások közé újak is kerültek – fussuk most át ezeket is.

A ballagás lényege az 1800-as évek vége óta ugyanaz: elbúcsúztatni a végzős diákokat. A ballagási szokások közt viszont feltűnik néhány érdekesség, illetve a mai generációk már újakat is teremtenek – ezekről is szeretnénk most mesélni egy kicsit, röviden.

Honnan ered a ballagás?

„Ballag már a vén diák…” – a jól ismert dalt először az 1870-es években énekelték a selmecbányai bányászati, illetve erdészeti akadémia növendékei, iskolájuktól búcsúzva. Innen indult el a ballagás, mint szokás, és szinte azonnal elterjedt az egész országban. 

Mit jelent a valetálás és a szalamanderezés?

A ballagás szó a latin valentas, vagyis búcsúzó kifejezésből származik. Ehhez kapcsolódik a valetálás, ami a „Valete!” kifejezésből ered. Ez azt jelenti: „Éljetek boldogul!”. A hagyomány szerint ezt a távozó diákok kiáltották az intézmény falai közt maradó, fiatalabb generációnak és tanáraiknak. A szalamanderezés pedig a diákok kígyóvonalra emlékeztető vonulására utal.

A legkülönlegesebb ballagási szokások és jelképek

A közös előkészületek, mind például a tablókészítés vagy a teremdíszítés után sok helyen megható lehet a ballagás előtti reggelen az utolsó osztályfőnöki óra, ahol felidézik a közös emlékeket, és a diákok átadják tanáraiknak a búcsúzó ajándékokat. Majd végigvonulnak az iskola folyosóin és az udvaron, egy zászlóvivőt vagy az osztályfőnököt követve. Az iskolai ünnepség után mindenki családjával ünnepel tovább, ami történhet étteremben, de népszerűek az otthon tartott ballagási ebédek is.

A ballagás a felnőtté válást is szimbolizálja, amihez a ballagótarisznyában kapott jelképek is kapcsolódnak. A népmesei motívumként is ismert pogácsát azért teszik bele, mert az a mindennapi betevőt jelképezi, pénzérmét pedig, hogy soha ne szűkölködjenek. Földet azért kapnak a ballagók, hogy bárhol gyökeret tudjatok ereszteni, sót pedig, hogy az életük sose legyen ízetlen.

Milyen modern ballagási szokások csatlakoznak ezekhez?

A régi hagyományok mellett újak is születnek, és ez nincs másképp a ballagás terén sem. Ma már sok végzős osztályban lufit engednek fel a diákok, ami a szabadságukat szimbolizálja, de vannak, akik arra kérik a rokonságot, hogy a csokrokra szánt pénzt inkább egy közös kasszába fizessék be, amit az osztály jótékony célra ajánl fel. Máshol inkább a különleges ballagási csokrok számítanak divatosnak: a megszokott virágok közé bankjegyeket, plüssmacikat, csokoládét rejtenek, és azt adják át a ballagóknak.

Legyen szó akár általános iskolai, akár középiskolai ballagásról, ránk számíthat. Akár a csokrot dobná fel néhány aprósággal, akár ajándékokat keres, vagy vendégváró falatokhoz illetve a családi ebédhez keres hozzávalókat, boltjainkban mindent egy helyen tud beszerezni. Szeretettel várjuk Vásárlóinkat!