Jön a tavaszi nagytakarítás, így készüljünk fel

Ma már szuper tisztítószereket vásárolhatunk, de a tavaszi nagytakarítás során érdemes bevetni néhány házi praktikát is: ezekből szedtük most össze a kedvenceinket.

Csillogjanak az ablakok, tűnjenek el a lerakódások és a szagok otthonunk minden négyzetcentiméteréről. Közeleg a tavaszi nagytakarítás, amikor mindannyian harcba szállunk a télen felhalmozódott szennyeződések ellen. Hogy még hatékonyabbak és alaposabbak legyünk, felfrissítjük tisztítószer-arzenálunkat, de emellett érdemes néhány házi praktikát is kipróbálni a tisztaság és a frissesség eléréséért és megőrzéséért.

Házi praktikák takarításhoz, 4 kincset érő „csodaszerrel”

1. Citrom(lé): A tiszta és friss illatú felületek rajongóinak konyhájában kötelező természetes „csodaszer” a citrom, ami szépen feloldja a szennyeződéseket, akár még a mikrohullámú sütő belsejében letapadt maradékokat is. Ennek érdekében nem is kell mást tennünk, mint meleg citromos vízzel alaposan áttörölni a mikró belső oldalait.

2. Ecet: Egyszerű, de nagyszerű hozzávaló, amely egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Sokoldalúan felhasználható nemcsak a főzés során, hanem takarításnál is – például a vízforraló vagy a mosógép vízkőmentesítésére –, de az ablakpucolás végeredményét is sokkal csillogóbbá varázsolja az ecetes víz.

3. Szódabikarbóba: Egy másik igazi Jolly Joker, amelyre a tavaszi nagytakarítás idején is szükségünk lehet. Használhatjuk többek közt súrolásra, lerakódások oldására, folttisztításra és szagtalanításra, de az ecettel karöltve a lefolyótisztítás nagyágyúja is.

Jön a tavaszi nagytakarítás, így készüljünk fel

Duguláselhárítás szódabikarbónával és ecettel

Első lépésként engedjünk lecsorogni nagyjából egy liter forró vizet a problémás lefolyón.

Majd öntsünk bele fél bögre szódabikarbónát, utána pedig fél bögre ecetet. Legalább 15 percig hagyjuk dolgozni a keveréket, majd egy-másfél liter forró vízzel öblítsük le.

4. Mosószóda: A csempetakarításban nemcsak a nagy felületek jelenthetnek kihívást, hanem az is, hogy a fugákat nem sikerül maradéktalanul kitisztítani. Hogy ez az idei tavaszi nagytakarítás során másképp legyen, vessük be a következő keveréket: 2 liter langyos vízben oldjunk fel 3-4 púpos evőkanál mosószódát. Ebbe a keverékbe mártsunk bele egy szivacsot, és alaposan mossuk át a csempéket, majd langyos vízzel öblítsük le, egy tiszta ronggyal töröljük szárazra, és már kész is vagyunk!

Bár még csak február van, kezdjünk el már most felkészülni a közelgő tavaszi nagytakarításra. Ehhez vegyiárul széles választékával várjuk Vásárlóinkat, de természetesen a fent említett „zöld” lehetőségek kipróbálására is csak biztatni tudunk mindenkit: a cikkünkben szereplő „csodaszerekből” is be tudnak vásárolni boltjainkban.