Jön a gyermeknap: honnan ered, és hogyan ünnepeljük?

Hazánkban május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyermeknapot, ami idén május 26-ára esik. Lássuk, honnan ered, és hogyan ünnepeljük a gyerkőcöket.

Egy nap, amikor minden a csemetékről szól, és minden kicsit még inkább körülöttük forog: erről szól a gyermeknap, amit mi, magyarok május utolsó vasárnapján ünneplünk. Hogy még teljesebb legyen az ünnepi hangolódás, ismerjük meg most ennek a jeles napnak a történetét röviden, majd lássunk néhány tippet, tanácsot arra, hogyan ünnepeljük a kicsiket (és persze, a nagyobbakat is).

A gyermeknap eredetéről

Az első gyermeknap több mint száz éve, 1920. április 23-án Törökországban került megrendezésre. Magyarországon 1931-ben tartották meg először: Gyermekhétnek hívták, és egy egész hétig tartott. Valamivel később, 1954-ben az ENSZ közgyűlése tett javaslatot az Egyetemes Gyermeknapra, és megkérték a kormányokat, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot erre.

Ez sok országban június elsejére esik, az Egyesült Államokban június első vasárnapjára, de Mexikóban április 30-án, Brazíliában október 12-én, Indiában pedig november 14-én tartják. Magyarországon május utolsó vasárnapja a gyermeknap, ami idén május 26-ra esik.

Hogyan ünnepeljük a gyermeknapot?

Minden évben programok, rendezvények sokasága várja a lurkókat, hiszen az a cél, hogy ezen a napon még több jókedvben és szórakozásban legyen részük. Persze, ilyenkor a szülők akár egy kisebb vagyont is elkölthetnek játszóházra, arcfestésre, mozijegyre vagy állatkerti belépőre, de abszolút nem ez a cél.

Érdemes inkább elbeszélgetni a kicsikkel, és megbeszélni, minek örülnének, majd a lehetőségek közül kiválasztani azt, ami a pénztárcánknak legjobban megfelel. És talán nem is lesz olyan nehéz dolgunk, hiszen egy vonatozós kirándulás, egy tanösvény felkeresése vagy egy ingyenes állatsimogató is épp olyan boldog mosolyt csalhat a gyerkőcök arcára, mint mondjuk egy családi jégkrémezés, egy-két Kinder-tojás vagy a kedvenc édességeikből összeállított jelképes kis ajándékcsomag, amihez a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben is mindent megtalálnak Vásárlóink.