A 10 legjobb C-vitamin forrás

Miért olyan szuper dolog a C-vitamin, milyen zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak a legtöbbet belőle, és miért éri meg inkább természetes forrásból pótolni? Ezeknek jártunk most utána.

A C-vitamin röviden-tömören az immunrendszer egyik legfontosabb segítője. Erős antioxidáns hatású anyag, amely a fehérvérsejtekkel együtt kulcsszerepet játszik a testünk fertőzésekkel szembeni ellenállóképességének javításában.

Emellett segítheti a vas felszívódását, semlegesíti a szabadgyököket, így védhet az öregedés és a rák ellen is. És mivel a kollagéntermelésben is részt vesz, bőrünk fiatalságának, rugalmasságának megőrzésében is elsőrangú segítőtárs lehet.

Ezt a vízben oldódó „szupervitamint” a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért nagyon fontos, hogy mi vigyük be – egészséges étkezéssel, például az alábbiak fogyasztásával.

A legjobb C-vitamin források 10-es toplistája a következőképp alakul:

  1. Homoktövis bogyó – 700 mg/100g
  2. Csipkebogyó – 426 mg/100g
  3. Fekete ribizli – 200 mg/100g
  4. Paprika – 120-180 mg/100g
  5. Petrezselyem – 130 mg/100g
  6. Brokkoli – 87 mg/100g
  7. Kelbimbó – 85 mg/100g
  8. Eper – 77 mg/100g
  9. Kivi – 60 mg/100g
  10. Citrusfélék – 54 mg/ 100g

Miért jobb a természetes, gyümölcsökkel, zöldségekkel bevitt C-vitamin?

Bár manapság már Dunát lehetne rekeszteni a különböző étrendkiegészítőkkel (aki alaposan körülnézett már bármelyik gyógyszertárban, vagy drogériában, láthatta, hogy a C-vitamin-készítményekből van talán a legtöbb), mégis a természetes formában bevitt C-vitamin a leghatékonyabb.

Ennek oka, hogy a különböző készítményekben lévő, mesterségesen előállított aszkorbinsav nem szívódik fel olyan jól, mint a természetes forrásokból, például zöldségekből és gyümölcsökből nyert C-vitamin. Az NBCI cikke szerint pedig ez utóbbiakban egyéb mikrotápanyagok is hozzájárulnak a jobb hasznosuláshoz.

Senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy búcsút mondjon kedvenc C-vitamin-kapszulájának, de érdemes tehát nagyobb hangsúlyt fektetni a zöldségekből, gyümölcsökből való vitaminpótlásra is.

Ezekért pedig nem is kell olyan messzire menni: a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben mindig friss, vitamindús termékeket találnak Vásárlóink, és a mi zöldségeinkkel, gyümölcseinkkel a C-vitamin pótlása – így az egészségmegőrzés – nem is kerül majd olyan sokba.