Ezért fontos a folyadékpótlás a nyári melegben

A nagy melegben szinte mást sem hallunk, mint hogy milyen fontos a folyadékpótlás. De mégis miért? Mennyit igyunk, és mi kerüljön a poharunkba?

Lassan beköszönt az igazi nyár, amikor a nappali hőmérséklet nemcsak eléri, de majd jócskán meg is haladhatja a 30 fokot. Ilyenkor pedig még fontosabbá válik a folyadékpótlás – ezt a témát boncolgatjuk most mi is egy kicsit.

3 kérdés, 3 válasz a nyári folyadékpótlásról

  1. Miért kell nyáron több folyadékot inni?

Mert a magasabb külső hőmérséklet miatt a testünk fokozottan párologtat, így több vizet veszítünk bőrünkön és a légutakon keresztül. Erre szomjúsággal is figyelmeztet minket a szervezetünk. Fontos, hogy hallgassunk a jelzésre, mert az elegendő és megfelelő mennyiségű folyadék segíti agyműködésünk és kedélyállapotunk javulását, és még a bőrünket is szebbé teheti.

  1. Mennyi folyadékot fogyasszunk?

Mivel egy nyári nap során átlagosan nagyjából 2-3 liternyi folyadékot veszítünk, erős verejtékezés esetén ennél is többet, az a minimum, hogy ezt pótolni kell. Sokan nem tudják, pedig nagyon fontos, hogy ha a testfolyadék mennyisége 5 százalékkal csökken, akkor felgyorsulhat a szívműködés, nőhet a testhőmérséklet, romolhat a keringés, illetve fejfájás és izomgörcsök is felléphetnek. Ezért vegyük nagyon komolyan a folyadékpótlást!

  1. Mi kerüljön a poharunkba?

Szervezetünk számára a víz a legideálisabb, ami lehet csapvíz, de az elvesztett ásványi anyagok pótlása miatt a legjobb, ha ásványvizet vagy forrásvizet iszunk. Vásárlás előtt nézzük meg az összes oldott ásványianyag-tartalmat, és 1000-1500 mg közti terméket válasszunk. Érdemes ellenőrizni az adott víz nátrium, kálium és magnézium tartalmát is: legyen a kálium és magnézium mennyisége együttesen magasabb a nátriuménál. Aki nem szereti a vizet, vagy már unja, annak jó hír, hogy lehet cukormentes teát, citrusfélékkel ízesített vizet, vagy frissen facsart vagy 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket is kortyolgatni, vízzel hígítva. Amit viszont érdemes inkább kerülni, az nem más, mint az erősen cukrozott, tejes illetve alkoholos italok. Nemcsak, mert ezekre nincs szükségünk, hanem azért is, mert nem jelentenek a szervezet számára hasznos folyadékot, sokszor inkább károsak.

A nyári folyadékpótlás fontosságát tehát nem lehet vitatni: idén nyáron helyezzünk minden eddiginél nagyobb hangsúlyt erre, és segítsünk az időseknek és a gyerekeknek is abban, hogy mindig elegendő és jó minőségű itallal olthassák szomjukat – boltjaink nagy választékkal várják Önöket, érdemes betérni hozzánk a kánikulában is egy kis szomjoltóért.