Anyák napja eredete és ünneplése

Azt már tudjuk, hogy május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. De hogyan alakult az anyák napja eredete és ünneplése a történelem során? Ennek jártunk utána.

Mint annyi minden más, az anyák napja eredete és ünneplése is az ókori görögökhöz nyúlik vissza – igaz, akkoriban még kicsit másképp zajlott mindez, és maga az ünnepelt sem élő személy volt. A hangsúlyt az életre, illetve az életet adásra helyezték, és az ünneplés összekapcsolódott a tavaszi ünnepségekkel, amikor számos istenség anyja, Rhea istennő előtt tisztelegtek.

Anyák napja eredete és ünneplése

Később is számos olyan hagyomány és népszokás született, amelyeket az anyák napja előfutárának lehetne tekinteni. De repüljünk most át néhány évszázadon, és az 1600-as évek Angliájába érkezve azt láthatjuk, hogy itt a húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották az anyák napját. Ilyenkor még a szolgálók is kaptak egy nap kimenőt, hogy az anyjukkal lehessenek.

A maihoz hasonló, „hivatalos” anyák napja Julia Ward Howe nevéhez köthető, aki 1872-ben az Egyesült Államokban indította el az édesanyákra való emlékezés hagyományát. Anna M. Jarvis pedig 1914-re érte el, hogy hivatalos nemzeti ünnepnap legyen az anyák napja. Wilson elnök akkor május második vasárnapját nevezte ki anyák napjának.

Ezt az USA-ban a mai napig május második vasárnapján tartják, ahogy Ausztráliában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban és Törökországban. Magyarországon – 1925 óta –, Romániában, Szerbiában, Spanyolországban és Portugáliában pedig május első vasárnapján.

Hogy hogyan ünneplünk, az minden családban más és más, akár évről évre is. Míg a gyerekek kicsik, szívesen köszöntik édesanyjukat versekkel, mondókákkal, saját készítésű ajándékokkal, később viszont inkább a programoké, a minőségi közös időé lehet a főszerep.

De egy dolog biztos: az olyan szívből jövő, kedves kis ajándékoknak, mint egy csokor virág, egy bonbon vagy egy üveg minőségi bor vagy finom pezsgő mindig örülnek az édesanyák. Vásárlóink a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben is számos ajándékötletet találnak, akár kiegészítő apróságot keresnek egy már meglévő ajándék vagy program mellé, akár magát az anyák napi ajándékot.

Térjenek be hozzánk, széles termékválasztékkal és barátságos kiszolgálással várjuk Önöket!