Ünnepeljük a férfiakat: november 19-én jön a nemzetközi férfinap

A nemzetközi férfinap korántsem az erősebbik nem felsőbbrendűségét hirdeti, több köze van a pozitív viselkedésmintákhoz és az egészségmegőrzéshez, de azért egy kis figyelmesség is belefér.

A nemzetközi nőnap dátumát már kisiskolás korunkban kívülről fújtuk. Később találkoztunk az apák napja jelenségével is (az azonos című amerikai vígjátékot is szívből ajánljuk), amelyet június harmadik vasárnapján ünneplünk – ilyenkor bizony ér még jobban megölelni az apákat, nagypapákat, kis verset mondani, és közös élménnyel vagy egy kis ajándékkal kedveskedni. Sokan nem tudják, mások pedig megfeledkeznek róla, hogy van nemzetközi férfinap is – méghozzá minden évben november 19-én tartjuk, és messze nem a férfiak egóját hivatott simogatni.

Honnan ered, és mire hívja fel a figyelmet a nemzetközi férfinap?

Először 1999-ben Trinidad és Tobagóban rendezték meg, majd az ENSZ támogatásával terjedt el világszerte. Természetesen nem ünneplik a világ minden országában, de több mint 60 országban, így például Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Szingapúrban, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban és Máltán igen. Magyarországon 2009-ben ünnepeltük először az urakat.

A nemzetközi férfinap több célt is szolgál, például felhívja a figyelmet a pozitív viselkedésmintákra, a férfiak testi-lelki egészségére és értékeire. Támogatja a nemek közötti egyenlőség előtérbe helyezését, egyúttal elítél minden férfiak ellen szóló diszkriminációt, és felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiak milyen fontos szerepet tölthetnek be családjukban és közösségükben.

Ünnepeljük a férfiakat: november 19-én jön a nemzetközi férfinap

Szia, uram, ünneplés érdekel?

A nemzetközi férfinapon érdemes legalább egy kis figyelmességgel meglepni azokat az urakat, akik legközelebb állnak a szívünkhöz. Ez lehet egy kis beszélgetés a reggeli kávé mellett, egy kis kirándulás, vagy valami apróság, amiről tudjuk, hogy örömet szerezhetünk vele. Akár egy kis édességre, márkás italra, akár illatszerekre esik a választás, vagy esetleg egy „mindent bele” ajándékcsomag készülne ezekből, a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben minden beszerezhető, amivel mosolyt csalhatunk a férfiak arcára.