Széles jégkrémválaszték egész nyáron

Széles jégkrémválaszték egész nyáron

Nyáron a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. minden üzletében folyamatos a jégkrémes hűtők újratöltése. De mitől jégkrém a jégkrém, és miben különbözik a fagyitól? Utánajártunk.

Ha nyár, akkor fagyizás vagy jégkrémezés: alig várjuk, hogy egy-egy hűsítő finomsággal frissíthessük fel magunkat a kánikulában. Sokan keverjük is az elnevezéseket: gyakran hívjuk fagyinak a jégkrémet és fordítva, pedig elég sokban különbözhetnek egymástól. Lássuk, melyikről mit kell tudni!

Mitől fagyi a fagyi?

A fagylalt és jégkrém közti fő különbség, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, és általában a fogyasztás helyszínén készül. Ahogy a Nébih Szupermenta fogalmaz, fontos, hogy cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.

Persze, fagyin belül is lehetnek különbségek. Van hagyományos vagy kézműves (ez utóbbit cukrászmester készíti), de vannak úgynevezett porfagylaltok is, amelyek úgy készülnek, hogy vízzel hígítanak, majd fagyasztanak iparilag előállított fagyipor keverékeket. Ez a hideg édesség készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel, hőmérséklete pedig nem mehet mínusz 8 fok fölé, amikor átadják a Vásárlónak.

Irány a strand!

Miben más a jégkrém?

A jégkrém lehet csomagolt, szilárd vagy pépes készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak. Általában hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással állítják elő.

A jégkrémeknél nem ritka a bevonat, vagy a pálcás adagolás, míg a fagylaltot fagyis kanállal mérik, és tölcsérben, kehelyben vagy papírpohárban szoktuk fogyasztani.

Mire figyeljünk fagylalt- és jégkrémvásárlás esetén?

Akár fagylaltot, akár jégkrémet vásárolunk, figyeljünk a jegesedésre. A fagylaltban nem szabad jégdarabokat látnunk, mert az arról árulkodik, hogy egyszer már megolvadt – a jég a visszafagyáskor keletkezhet. Jégkrémek esetén a külső réteg kristályosodása, illetve az állag eldeformálódása legyen intő jel, hogy a hűs finomság egyszer már kiolvadt.

Hogy melyik a jobb, a fagyi vagy a jégkrém, az teljes mértékben egyéni ízlés dolga. De hogy könnyebb legyen eldönteni a kérdést, illetve újabb kedvenceket választani, érdemes a nyáron a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. bármelyik üzletét felkeresni, és a jégkrémes hűtők széles választékából válogatni.