Tyúkhúsleves

  • 90 perc
  • 4 adag
  • nehéz
  • átlagos

Hozzávalók

  • 0.5 db tyúk
  • 2 szál fehérrépa
  • 4 szál sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • 1 csok. zellerzöld
  • 1 szem burgonya
  • 0.5 db zellergumó
  • 1 fej karalábé
  • őrölt bors
  • szembors
  • ételízesítő

  1. Elkészítés: A tyúkhúst megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd vízbe téve kis lángon elkezdjük főzni. Ízesítjük sóval és párt szem egész borssal. Fontos, hogy a levest kis lángon főzzük végig, mert így elkerülhetjük, hogy a leves zavaros/habos legyen. Ha ez mégis megtörténik, szűrővel könnyen leszedhetjük a habot a leves felületéről.
  2. Mikor a hús félig megfőtt, beletesszük a levesbe a belsőségeket. Én ekkor szoktam csipetnyi ételízeítőveé - illetve ha még szükséges -, sóval és őrölt borsossal ízesíteni az ételt. Ezután beletesszük az összes zöldséget is. Van, aki karikákra vágva szereti használni a répát és zöldséget, van, aki egészben teszi bele őket a levesbe. Én általában variálni szoktam a lehetőségeket. Mivel nem mindenki szereti a főtt zöldségeket, ezért aszerint variálom ezeket, hogy kinek főzök. Azt is kiválaszthatjuk, hogy a zöldségzöldet csokorba vagy pedig darabolva tesszük a levesbe. Hiszen ennek illetve a zellerzöldnek egészen erőteljes íze van.
  3. Miután minden hozzávaló belekerült a levesbe, szintén alacsony lángon készre főzzük. A levesbetétként használt tésztát én külön sós vízben kifőzöm, és tálaláskor igény szerint lehet belőle szedni.

Hasonló receptek