Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval

  • 45 perc
  • 4 adag
  • bonyolult
  • átlagos
Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval

Hozzávalók

  • 4 kisebb méretű padlizsán (kb. 15-20 dkg/db)
A páchoz
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 kávéskanál őrölt rozmaring
  • 1 kávéskanál morzsolt oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
Az olívakrémes mártogatóshoz
  • 1 közepes cukkini finomra reszelve (kb.25 dkg)
  • 2 db nagyobb paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk sűrített paradicsom
  • 1 ek fekete olívakrém
  • 1 tk tahina
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek vörösborecet
  • só, bors
  • kakukkfű

Elkészítés

  1. Először a páclevet készítem el, ami annyiból áll, hogy az olajat és a citromlevet tálba öntöm, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom, fűszerezem, alaposan elkeverem.
  2. A padlizsánok végeit levágom, majd csíkokban meghámozom, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítom el a héját, hogy nagyjából 1 cm-ként marad is rajta héj. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágok hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenek a pácléből, majd egymásra helyezem a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítem a mártogató szószt.
  3. Ehhez a cukkinit finomra reszelem. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágom. A paradicsomokat meghámozom, kiskanállal eltávolítom a magjukat, a levet felfogom, a húst apróra felkockázom. A petrezselymet a paradicsompürével, a paradicsom levével és a tahinával botmixerrel krémesítem.
  4. Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül serpenyőbe teszem, kb. 5 perc alatt megpárolom. A még meleg cukkinis keverékhez keverem a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, hozzáadom az ecetet. Ha szükséges, még fűszerezem, a sóval azonban mértékletesen érdemes gazdálkodni, mert az olívakrém eleve sós. Olajat is tartalmaz épp elegendő mennyiségben, külön olajra már nincs szükség. Az egészet alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.
  5. Amíg a mártogató szósz hűl, felforrósítom a grillt, szép egymás után ráteszem a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütöm, a felesleges nedvességet papírtörlővel felitatom. Tálra szedem, a mártogatót mellé kínálom. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.

Hasonló receptek