Bodzaszörp

  • 30 perc
  • 12 adag
  • egyszerű
  • átlagos
Bodzaszörp

Hozzávalók

  • 40 db bodzavirág
  • 3 l víz
  • 2 kg cukor
  • 50 g citromsav
  • 1 kk nátrium-benzoát
  • 3 szál menta
  • 2 db citrom

  1. A bodzavirágok felesleges szárrészét levágjuk, majd a virágokat fél percre beáztatjuk egy nagy tál vízbe. Ezután picit lecsepegtetjük és egy szűrőbe félretesszük.
  2. A vizet egy nagy lábosban feltesszük forrni. Épp mielőtt elkezdene bugyogni, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot. Pár percig kavargatjuk, hogy teljesen feloldódjanak a cukorszemek.
  3. A cukorszirupot ezután félretesszük hűlni. Amikor már kézmeleg, hozzákeverjük a citromsavat és egy kis kávéskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha akkora mennyiséget csinálunk, amit hamar elfogyasztunk, akkor készíthetjük tartósítószer nélkül is.
  4. Ezután hozzáadjuk a bodzavirágot, majd a mentát és a felkarikázott citromokat is.
  5. Az egészet alaposan elkeverjük, majd konyharuhával lefedjük. 3-4 napot áztatjuk, napi egyszer megkeverve. A harmadik nap leteltével mindenképpen kóstoljuk meg, hogy jó-e már.
  6. A kész szörpöt szűrő + gézlap kombinációján átszűrjük, majd kifőzött üvegekbe töltjük. Amennyiben használtunk valamilyen tartósítószert, úgy jól lezárva, hűvös helyen tartva hónapokig is eltartható. Ha nem tettünk bele, úgy fogyasszuk el egy-két héten belül.

Allergének

Cukor

Hasonló receptek