Kánikula kisokos

Tűző nap, tikkasztó forróság, amiben minden mozdulat kihívással (és izzadással) jár? Az alábbi kánikula kisokos segíthet átvészelni ezt az időszakot.

Bár most még épp csak beköszöntött az igazi nyár, és az igazán nagy hőség egyelőre a következő hetek, hónapok ígérete, egy dolog szinte biztos: idén sem ússzuk meg a forróságot. Az alábbi kánikula kisokos segíthet viszont abban, hogy könnyebben átvészeljük a legmelegebb nyári napokat – érdemes az alábbi tippeket, tanácsokat megszívlelni.

Kánikula kisokos: mit tegyünk, ha beüt a forróság?

A nagy melegben az egyik legrosszabb, ha nem tudunk aludni. Sokan egész nap nyitva tartják az ablakokat, hátha mozog egy kicsit a levegő, de ehelyett inkább kora reggeli és késő esti szellőztetéssel érdemes lehűteni a lakást, nap közben inkább tartsuk csukva az ablakokat.

A légkondicionálókkal pedig bánjunk óvatosan. Ha kint 35 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, ne hűtsük 20 fokosra a lakást, mert az nagyon megterhelheti a szervezetünket (szív- és érrendszerünket elég nagy kihívás elé állíthatjuk így), és könnyen meg is fázhatunk.

Viseljünk szellős, bővebb szabású, jó nedvszívó nyári ruhákat. A csinos feszülős fazonok és a műszálas darabok inkább pihenjenek a szekrényünkben kánikula idején.

Ha szabadtéri programot tervezünk, 10 és 16 óra közt ne feküdjünk ki a tűző napra. Inkább árnyékba húzódva pihenjünk, és ne felejtsük el legalább 30-as faktorszámú naptejjel bekenni magunkat, a gyerekeket pedig 50-essel.

Kánikula kisokos

Mit együnk és igyunk kánikula idején?

A kerti bográcsozás során készülő pörkölt, illetve a cukros finomságok is megterhelik emésztésünket. Érdemes alacsonyabb kalóriatartalmú, friss falatoknál maradni: fogyasszunk bátran sok zöldséget, paradicsomot, uborkát, salátákat, húsok közül pedig csirkét és halat.

A könnyű falatokat nem érdemes alkoholos, koffeines, cukros italokkal leöblíteni. Ha ezeket meg is kívánjuk, tartsunk mértéket, és csak egy-egy ilyen italt engedélyezzünk magunknak. Igyunk inkább ásványvizet – minimum 2 litert, de inkább legyen több. A legjobb, ha minden órában töltünk magunknak egy pohárral, és el is kortyolgatjuk.

Ma már ezekből nagyon sokféle kapható, a sima mentestől a szénsavason át az édesített, vagy épp cukor helyett édesítőszerrel készülő frissítőkig. Ha már megvan a kedvencünk, vagy épp most akarunk újakat keresni, a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteinek gazdag kínálatában biztosan sikerül megtalálni!