A nagy tésztakalauz, avagy mindent a tésztáról, mindenkinek

Mikor és honnan indult világhódító útjára a tészta, és melyik fajtából mit érdemes készíteni? Összefoglalónkból kiderül.

Lehet hosszú, rövid, csavaros, kocka vagy cső formájú, méretes vagy aprócska, sós vagy édes, egy biztos: a legtöbben szeretjük a tésztát. És nemcsak, mert percek alatt megoldja az ebéd- vagy vacsorakérdést, hanem azért is, mert ez az ezerarcú élelmiszer mennyei fogások alapja vagy kiegészítője lehet. Megérdemli hát, hogy ejtsünk róla pár szót – például az eredetéről, vagy arról, melyik tésztafélét hogyan érdemes elkészíteni.

A tészta eredete

Ha tészta, akkor Olaszország? Kézenfekvő lenne ezt gondolni, de a tészta nem olasz találmány. Egyes források szerint valamikor 7000 évvel ezelőtt kezdődhetett a története, amikor az emberek elkezdtek földet művelni. Először jött a gabonák megismerése, majd az őrlés, onnan pedig már szinte csak egy ugrás volt a liszt, amihez egy kis vizet adva és a masszát forró kövön megsütve ízletes ételt tudtak készíteni.

De hogy mégis hogyan került a tészta Európába, pontosabban Itáliába? Egyesek szerint Marco Polo hozta be Kínából, amikor 1292-ben hazatért, mások szerint viszont a tészta már jóval az utazó hazatérése előtt jelen volt azon a vidéken. Más források azt állítják, a X. században, a Közel-Keletről jutott el Szicíliába, majd Olaszország más területeire is (Nápolyba, Pugliába, Genovába és Firenzébe) a tészta, ittrija néven.

Ez az adat akár stimmelhet is, mindenesetre összecseng egy arab geográfus Al-Idrin feljegyzéseivel. Amelyek szerint 1154-ben a Palermo melletti Trabiában a házaknál lisztből és vízből készítettek olyan tésztát, ami leginkább a mai makarónihoz hasonlít.

A nagy tésztakalauz, avagy mindent a tésztáról, mindenkinek

Gyászdal vagy áldott? A makaróni nevének eredete

A szó vagy a görög Makaroneia a szó eredeti formája, ami meglepő módon nem túl pozitív: gyászéneket, gyászdalt jelent, vagy Macaria istennő nevéből ered. Macaria Hádész lánya volt, neve áldottat jelent. Héraklész lányának is ez volt a neve, de ez a két mitológiai alak nem áll egymással kapcsolatban (bár amilyen szövevényes a görög mitológia, szerintünk ne zárjunk ki semmit inkább).

Melyik tésztából mit érdemes készíteni?

  • Makaróni: a klasszikus amerikai mac and cheese-zel, vagyis sajtos makarónival egyszer mindenkinek érdemes tenni egy próbát.
  • Orsótészta: ez az ezerarcú tészta kiváló tésztasalátákhoz is.
  • Fodros nagykocka: túrós-, káposztás- vagy krumplistésztaként is verhetetlen!
  • Csavartcső tészta: legyen szó egy szaftos paprikásról vagy a gyerekek kedvenc tejfölös fogásáról, ez a tésztaféle minden fajta szószt foglyul ejt!
  • Olaszcsavart tészta: mivel erre is jól tapadnak a különböző szószok, egy finom pörkölt mellé ugyanolyan tökéletes, mint mondjuk egy tésztasalátába.
  • Kagylótészta: szaftos ételek mellé vagy levesekbe is kitűnő választás. Igazi Jolly Joker, ezért jó, ha mindig van otthon belőle legalább egy zacskónyi.

Ha pedig tészta és készletfeltöltés, akkor egy aranyat érő tipp: most érdemes a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt. üzleteiben Gyermelyi 4 tojásos, 500 grammos tésztákkal megpakolni a kosarakat, mert november 2 és 30 közt akciósan kapható többféle tészta, a makarónitól a fodros nagykockán át a csavartcsőig vagy az olaszcsavartig.