5 érdekesség, amit kevesen tudnak a Télapóról

December 5-én vagy 6-án jön a Télapó, és miért épp akkor? Illetve hogy hívják más országokban? Ezekre, és még néhány hasonló kérdésre igyekszünk most választ adni.

A Télapó, vagy más néven Mikulás egészen kicsi korunk óta része az életünknek, mégis jó pár olyan információ és érdekesség merülhet fel vele kapcsolatban, amit nem tudunk, vagy legalábbis nem ismerünk pontosan. Ezek közül szedtünk most össze néhányat, beleértve a kedves Nagyszakállú egy-két külföldi elnevezését is.

Mikor jön a Télapó?

Van, ahol már december 5-én megajándékozza a kicsiket. Más családokban aznap még csak a kiscipők, csizmák kipucolása zajlik, azokat este az ablakba teszik, és csak december 6-án reggel találnak bennük finomságokat – persze, kizárólag a jó gyerekek. De melyik a helyes, mikor jön a Télapó valójában? Nos, a hagyomány szerint a második verzió a helyes.

Miért épp akkor?

343-ban ezen a napon halt meg Myra püspöke, a szegényeket titokban megajándékozó, későbbi Szent Miklós.

Mi van a csomagban?

A hagyomány szerint cukor, csokoládé, gyümölcs, opcionálisan virgács, de ma már sok családban kerül más meglepetés is a mikuláscsomagba, például ruha vagy játék.

5 érdekesség, amit kevesen tudnak a Télapóról

Hogy hívják a nagyvilágban?

Nálunk Télapó vagy Mikulás, de kis túlzással bárhová megyünk a világon, mindenhol másképp emlegetik. Észak-Amerikában és Kanadában Santa Claus, röviden Santa a neve. Angliában Father Christmas, Dániában Sinter Klaas, Hollandiában Kerstman vagy Sinterklaas. Finnországban Joulupukki, Franciaországban Père Noël, Horvátországban Sveti Nikola. Japánban Santa-szan vagy Jizonak, Kínában pedig Sengtan Laozsennek hívják.

Hová nem jön december 6-án?

Európában például a brit és az olasz gyerekek máskor kapnak ajándékot: előbbiekhez december 24-én jön el Father Christmas, de csak másnap szabad megnézni, mit kaptak, utóbbiak pedig egészen január 6-ig várnak, akkor hozza az ajándékokat La Befana, a kedves boszorkány.

Hogy itthon senki se maradjon ki az ajándékozásból, érdemes besegíteni a Télapónak, és időben beszerezni mindent a mikuláscsomagokhoz – üzleteinkben ezekhez mindent megtalálnak Vásárlóink.